Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona. Logo


Eines

Accés a l'àrea privada

Fem que tot funcioni

Portada > Serveis per a col·legiats > Formació > Cursos i activitats > Dones en alts càrrecs


Serveis per a col·legiats

<< Llistat de cursos, conferències i activitats

Agenda

Club EBCNGestió Productiva i Empresarial

Dones en alts càrrecs

La inscripció està tancada.

Informació de l'activitat

 • Proposat per:

  Comissió per la Igualtat

 • Programa:

  Us convidem a la presentació de l’estudi realitzat per la Dra. Maria Àngels Viladot que porta per títol Dones en alts càrrecs. Una recerca teòrica i empírica. Un acte presentat per la Sra. Ma Cinta Pastor, Vicedegana del Col·legi.

   

  Mentre que, quan es tracta d'explicar el comportament relacionat amb el treball, la saviesa popular sovint se centra en les diferències entre dones i homes (caràcter, personalitat), Kanter (1977) va predir que la proporció de dones i homes presents és en realitat el factor crucial: quan hi ha proporcions desiguals, les dones (i altres minories) són considerades com a "tokens" i el gènere es fa salient, cosa que, segons s’ha teoritzat, té un seguit de conseqüències negatives. En canvi, si les proporcions de dones i homes són similars (és a dir, en presència d'una diversitat de gènere), el gènere no és salient i l'entorn laboral esdevé molt més positiu per a les dones. Aquestes consideracions impliquen que no només una majoria masculina, sinó també una majoria femenina en el treball té conseqüències negatives, ja que el gènere es fa salient en tots dos casos. No obstant això, la investigació empírica sobre entorns laborals amb majories femenines a la part directiva de les organitzacions és minsa. En el present estudi vaig posar a prova la percepció d'una sèrie de conseqüències negatives, inclòs el benestar relacionat amb el treball, en dones en càrrecs de lideratge a Espanya que van reportar una majoria masculina, una majoria femenina o proporcions similars d'ambdós sexes al nivell superior de la organització. La mostra (recollida on line) va consistir en un total de N = 649 dones líders. A més del benestar relacionat amb el treball, es va mesurar el conflicte percebut entre el treball i la família, els sentiments de culpa percebuts de les dones, els estereotips tradicionals de gènere pel que fa a la calidesa i la competència, els estereotips sobre el lideratge de les dones, els estereotips negatius relacionats amb el treball, i la consciència de l'estigma. Gairebé tots els resultats recolzen la teoria de Kanter en el sentit de que proporcions iguals d'ambdós sexes acompanyen  percepcions més positives que si hi ha una majoria masculina. Una majoria femenina també anava acompanyada de percepcions negatives com la majoria masculina en relació amb diverses de les variables estudiades, però es va associar amb les percepcions més positives en altres resultats. Discutiré possibles motius per a aquestes troballes mixtes.

 • Impartit per:

  Dra. Maria Àngels Viladot i Presas, doctora en Psicologia Social i Ciències de l’Educació. Experta en comunicació intergrupal, ha estat professora de Psicologia del llenguatge del Departament de Psicologia (en concret al Laboratori de Conducta del Departament de Psicofisiologia i Psicologia experimental) de la Universitat Autònoma de Barcelona. En aquells anys encara no existia la Facultat de Psicologia.

  També ha treballat a la Direcció General de Política Lingüística i a l’Institut Català de Sociolingüística. I, finalment, he estat professora consultora i tutora de la Universitat Oberta de Catalunya.

  Des del 1994 fins el 2016, ha estat membre de la Comissió Permanent del Consell Social de la Llengua Catalana (Generalitat de Catalunya).

  Escriu habitualment en diaris (l’ARA, el Punt Avui, La Vanguardia, el HuffPost, el Periscòpi, …) i en revistes de pensament i divulgació (Revista de Catalunya, L’Espill…Revista de Cultura).

  Algunes de les seves publicacions son:

  • Gender at Work: a Social Psychological Perspective.
  • Respuestas a la violencia contra la mujer
  • Investigación sobre estrés postraumático y resiliencia en mujeres víctimas de violencia de género en el ámbito de la pareja o expareja.
  • Género y poder en las organizaciones.
  • Estereotipos de género en el Trabajo.

  Guardonada amb el Premi Martí i Julià (Institut d’Estudis Catalans), Premi Maria Aurèlia Capmany (Ajuntament de Barcelona), primer accèssit al Premi Sent Soví (Universitat Autònoma de Barcelona), entre d'altres.

  Acte presentat per la Sra. Maria Cinta Pastor, Vicedegana del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (ENGINYERS BCN).

 • Dates i horaris:

  7 de maig de 2019, a les 18.30 h

 • Lloc:

  Club EBCN
  Consell de Cent, 365
  08009 BARCELONA
  Tel. 934961420

 • Observacions:

  Es lliurarà un exemplar de l’estudi a tots els assistents a l’acte.

Feu-ho córrer
 • Més

Dones en alts càrrecs. Una recerca teòrica i empírica

Mes anterior Maig 2020 Mes següent
dl dm dc dj dv ds dg
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Informació

Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona

Consell de Cent, 365 - 08009 Barcelona

Tel: 934 96 14 20 -

Mapa de situació | Contacte

© Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona
Tots els drets reservats - Avís Legal - Accessibilitat - Cookies - Política de privacitat

També ens trobareu a:

 • Certificado TÜV
 • 2020 Any de la Seguretat Industrial