Climes externs i interns
Descarregar publicació (PDF 3.440,11 Kb)
Sumari
EDITORIAL
A Catalunya sempre ens ha interessat el clima. I ara que el canvi climàtic és un fenomen de la màxima actualitat, amb més raó que mai. Però, com ens pot ajudar la tecnologia a millorar les condicions ambientals?
L’ANÀLISI
Al llarg dels segles, el gènere humà s’ha hagut d’adaptar a la pressió que ha sofert pels canvis climàtics i, en la seva lluita per adaptar-s’hi, ha evolucionat tecnològicament. Ara, l’home aboca a l’atmosfera l’anhídrid carbònic que produeix per obtenir energia i intervé així en la tendència del canvi climàtic. Per Eudald Carbonell.
LES IMATGES
Els fenòmens més devastadors al ras de terra poden tenir una bellesa quasi bé poètica vistos des de l’espai. De la mateixa manera, el desgel de l’Àrtic o Groenlàndia pot generar imatges precioses... tot i tenir terribles conseqüències.
METEOCAT
On es cuinen les previsions meteorològiques que ens serveixen els diaris i les televisions? Sovint, al Servei Meteorològic de Catalunya, una institució amb molta història que mira cap al futur. Per Albert Punsola.
LA VOLA
Una empresa de serveis per a la sostenibilitat va decidir fer de la seva seu l’expressió dels seus principis. El resultat és l’Ecoedifici de La Vola, un exemple de com arquitectura i tecnologia treballen conjuntament pel medi ambient. Per Joaquim Elcacho.
L’ENTREVISTA
Atenció, l’Àrtic es desgela i les conseqüències poden fer-se sentir a tot el planeta. És només una de les moltes coses que explica Isabel Cacho, una científica que estudia el clima del passat pensant en el que pot passar en el futur. Per Antonio Cerrillo.
EL PROJECTE
Al nou Hospital de Sant Pau les instal·lacions de climatització s’han projectat amb un doble objectiu: garantir el màxim confort i, alhora, optimitzar l’aprofitament energètic. Per Josep Maria Milián.
L’ENGINYER
El responsable de les tasques d’enginyeria de la climatització del nou Hospital de Sant Pau ens parla sobre la seva feina i els problemes que hi ha trobat. Per Miquel Darnés
L’OPINIÓ
Deu experts de diferents àrees ens expliquen quines són les principals evidències que fan pensar que ens trobem davant un canvi climàtic, fins a quin punt podem atribuir aquest canvi a l’activitat humana i quines són les esperances de poder canviar la situació. Per Teresa Artigas
BIBLIOGRAFIA I WEBS
Qui vulgui saber més sobre com funciona el clima o sobre els perills i les evidències del canvi climàtic té un munt de llibres i pàgines web per consultar. Per Joaquim Elcacho.
També ens trobareu a: